Gåfotball, eller kjent som Walking Football, er akkurat det det høres ut som. Det er fotball der du er begrenset til å gå. Ingen taklinger tillatt, alt for å redusere skader. Dette konseptet fokuserer på folkehelse og glede ved fotball, og gir en utmerket mulighet til å spille fotball hele livet.
Gåfotball er en den raskest voksende idretten i Europa, spesielt i England hvor det er over 1000 lag. Tyskland og Nederland er også betydningsfulle aktører når det gjelder gåfotball. I Sverige ser vi økende interesse for sporten med mange nye lag. Danmark deltar også, noe som åpner opp for et givende nordisk samarbeid.
Gåfotball Norge (GFN) er en norsk interesseorganisasjon som jobber for å fremme gåfotball, øke bevisstheten og rekrutteringen i Norge. Interessen for gåfotball i Norge startet da Terje Martinsen ble introdusert for konseptet gjennom et europeisk prøveprosjekt, hvor Vålerenga startet opp gåfotballag i 2016.
GFN, ledet av Terje Martinsen og støttet av flere gåfotball-ambassadører, samarbeider tett med Bedriftsidretten, idrettskretser og klubber for å fremme gåfotballen i landet. Vi har i dag over 50 gåfotballklubber i gang i Norge.
Siden 2021 har GFN vært medlem av den internasjonale organisasjonen IWFF (International Walking Football Federation) som har over 30 medlemsland. IWFF er en ideell organisasjon som også arrangerer EM og VM i gåfotball. Gåfotball Norge deltar i internasjonale turneringer med landslaget.
Det er et sterkt idrettspolitisk signal når klubber tar et større samfunnsansvar ved å tilby gåfotball. Gåfotball kan bidra til å redusere frafallet i fotballen og øke rekrutteringen av eldre. Det viktigste er kanskje å tilby arenaer for fysisk aktivitet som kan styrke mental helse, fremme sosial inkludering og trygghet.
Gåfotballen er også involvert i prosjekter rettet mot personer med demens. Gåfotball Norge, i samarbeid med Nasjonalforeningen for Folkehelse og Flint Fotball i Tønsberg, startet et pilotprosjekt for å utforske hvordan gåfotball kan bidra til å stimulere demente både fysisk og mentalt. Et forskerteam fra Universitetet i Sør-Norge har fulgt prosjektet nøye.
Dette har vært en spennende reise med svært positive resultater for deltakerne. Flere lignende prosjekter i gang eller planlegges. Kontakt oss ved spørsmål.
GÅFOTBALL NORGE
Kontakt
927 067 072
Samarbeidspartnere